CZ CZ
Stanislava Murínová

Stanislava Murínová

0 hodnocení
bistro "na kaši" s obývacího atmosférou

Na bratislavském Dullovom náměstí už přes dva roky funguje v úzké uličce zastrčené bistro s názvem, při kterém se mi okamžitě vynoří vzpomínka na kuchyni mé babičce. A ačkoli rozlohou neohromí, řeči o něm se mezi bratislavskými fajnšmekry šíří rychlostí světla. Vybrala jsem se tam tedy na zkušenou. Okouzlena přátelskou atmosférou a lákavou nabídkou (i snídaňových) jídel jsem tam jedno sobotní ráno vytáhla muže a dcerku - alespoň jednou si dáme snídani ve velkém stylu (a nemusím jejich chystat já). Krupicová kaše s dukáty hořké čokolády, brusinkami a praženými lískovými ořechy, makové vdolky či kombo pro hladové (poctivě připravena smaženice a párky) nás jednoznačně přesvědčili, že takto započatý den nemůže skončit jinak než úspěšně. A úspěšným se zdá být i samotný projekt bistra zoufání. Janke Hoosovej, jedné ze tří majitelek zoufalá, které v bistru s nadšením pracují jako kuchařky, číšnice či prevádzkarky, jsem položila pár otázek.

S čím jste do otevření zoufá šli?

Chtěli jsme založit raňajkáreň, kde lidé mohou příjemně začít svůj den - již od 7.00 hod. Tradiční jídla, na kterých jsme jako děti vyrostly, připravujeme současně, odlehčeně. Každý, kdo miluje sladké, si může dát některou z našich kaší - tradičního, avšak trochu zapomenutého jídla našich babiček. Mou srdeční je štědrá kaše, inspirovaná tradičním koláčem, s Makovo-švestková základem, nakyslým tvarohem a pečenými vlašskými ořechy. Najdete u nás i jiné obilninové kaše, pomazánky, vdolečky, bliny - slané kynuté lívance, míchaná vejce, obložené chlebíčky, pečeme si vlastní koláče. Kromě toho denně připravujeme dvě polévky, prívarok, masové i vegetariánské jídlo, takže dobře se najíst se u nás dá celý den. Zakládáme si na jednoduchém, ale poctivém vaření z čerstvých a sezónních surovin. Nabídku měníme třikrát ročně a snažíme se dostat do jídel sezónní suroviny v plné síle.

Přijdou si u vás na své i kávičkári?

Pod jednou střechou zde najdete dobré jídlo a výběrovou kávu z anglické pražírny Has Bean Coffee, která patří mezi znalci k oblíbeným kávovým odborníkem. Nejednou se na ranní kávu či neformální pracovní setkání během dne k nám lidé vyberou iz opačného konce Bratislavy.

Dobré jídlo a delikátní káva lidi sbližují ...

Ano, s tím jsme do projektu bistra šli. Aby se lidé setkávali a povídali i offline - nad talířem dobrého jídla a šálkem voňavé kávy. Věřím, že lidé se u nás cítí jako s kamarády ve vlastním obývacím pokoji. Děti i psi jsou vítáni. Někdy je to u nás akční, tehdy se u stolu setkají i cizí lidé - a dají se do řeči. Každý den se u nás odehraje něco lidsky milé. Lidé k nám chodí i kvůli této srdeční atmosféře. Neboť umění žít je také ve vychutnávání si dobrot a užívání si mezilidských vztahů.

Otevřeno denně od 7.00 hod. - i soboty od 8.00 a neděle od 9.00

Přes víkend pro 4- a vícečlenné skupinky doporučujeme rezervovat stůl vždy nejpozději v pátek do 19.00 hod.

www.zufana.sk

sdílet na
Zpracoval: Stanislava Murínová
Aktualizováno dne: 8.6.2020