CZ CZ

Lasagne alla Bolognese

Stanislava Murínová

Stanislava Murínová

0 hodnocení
Náročnost: střední Počet porcí: 8

Potřebujeme (na formu 20 x 30 cm):

21 plátů vaječných lasagní

250 g parmazánu na strouhání

Boloňská omáčka: 50 g mrkve, 60 g cibule, 50 g celeru, 500 g pomleté vepřové slaniny, 500 g mletého libového hovězího masa, 250 g rajčatového pyré, 50 ml čerstvého plnotučného mléka, 20 ml extra panenského olivového oleje, sůl podle chuti, pepř podle chuti, 150 ml bílého vína, 1 l vody

Bešamel: 1 l čerstvého plnotučného mléka, 100 g másla, 80 g hladké mouky speciál 00 extra, muškátový ořech na strouhání podle chuti, špetku soli, špetku mletého pepře

Jak na to:

Začněte přípravou boloňské omáčky, která vyžaduje dlouhou dobu vaření. Nožem nebo mixérem najemno nasekejte cibuli, mrkev a celer. V hrnci zahřejte olej a přidejte nasekanou zeleninu. Restujte na slabém ohni alespoň 20 minut, dokud se směs zcela nevysuší. Potom vložte vepřovou slaninu a hovězí maso. To orestujte, míchejte dřevěnou vařečkou, aby se rovnoměrně uvařilo a nepřipálilo na dno hrnce. Když bude maso dobře orestované a suché, podlijeme ho bílým vínem a nechte ho úplně odpařit. Potom přidejte rajčatové pyré, vodu, dobře vše promíchejte a nechte vařit alespoň 2 hodiny. Kdyby se během vaření omáčka velmi vysušila, přidejte další vodu. Je však důležité, by byla omáčka po dovaření dostatečně suchá. Dochuťte ji solí a mletým pepřem. Když je omáčka hotová a zredukována, vlijte mléko, které zjemní kyselou chuť rajčat, a zamíchejte, aby se vše pěkně spojilo. Dovařte a odložte stranou.

Pak si připravte bešamel. V malém hrnci zahřejte mléko. Mezitím v jiném hrnci nechte na slabém ohni rozpustit máslo. Když bude rozpuštěné, odstavte ho z ohně a přidejte prosátou mouku. Rychle promíchejte metličkou, abyste získali směs bez sraženin, dejte hrnec opět na oheň a vařte směs dozlatova. Když je mléko teplé, dochuťte ho muškátovým oříškem a špetkou soli. Potom ho přidejte ke směsi másla a mouky. Suroviny rychle promíchejte metličkou a vařte je na slabém ohni, dokud nezhoustnou. Směs musí být homogenní a bez sraženin. Bešamel vařte 5 - 6 minut na slabém ohni, dokud bude krémový.

Potom začněte ukládat lasagne. Vezměte plech nebo obdélníkovou zapékací mísu s rozměry 20 x 30 cm. Rovnoměrně rozetřete vrstvu bešamelu na celou plochu, poklademe lasagne a znovu rozetřete na celou plochu bešamel. Potom rozetřete boloňská omáčka a nastrouhaný sýr. Dejte pozor na to, abyste pokryli celou plochu plechu. Vytvořte vrstvu lasagní, poklademe je v opačném směru než při první vrstvě tak, aby byly překřížené. Vytvořte další vrstvu bešamelu - opět po celé ploše plechu. Postup opakujte, proveďte vrstvu bešamelu, omáčky, nastrouhaného sýra, dohromady 6 vrstev. Poslední vrstvu proveďte z omáčky a posypte ji dostatečným množstvím nastrouhaného sýra. V předehřáté troubě pečte 25 minut na 200 0C (při horkovzdušné troubě 15 minut na 180 0C). Když na vrchní vrstvě uvidíte zlatavou kůrku, lasagne jsou upečené.

sdílet na
Zpracoval: Stanislava Murínová
Aktualizováno dne: 8.6.2020
Recepty Talianov na Slovensku (Taliansko-slovenská obchodná komora, 2017)